Галерија

Знаменитост

Црква Светих апостола Петра и Павла

У Горњој Добрињи, прва грађевина, зачетник центра је црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу, за коју се зна да ју је подигао књаз Милош 1822. године. У Љетопису цркве Добрињске је забележено: “По предању на месту где је данас Добрињска црква, постојала је црква од Косова, а у давној старини служила је као метох манастира Никоља под Кабларом. Црква је била саграђена од дрвета и Турци су је више пута палили, али су је мештани, са осатским мајсторима и помоћу калуђера манастира Никоља убрзо обнављали”. Земни остаци оца његове светости Теодора пренети са сеоског гробља и сахрањени поред цркве у порти.

Знаменитост​

Звоник у порти цркве

Године 1864. кнез Михаило помаже да се подигне звоник у порти цркве. Звонара је изграђена за годину дана. Започета је 1869, а завршена 1870. године.

Знаменитост​

Чардак

У непосредној близини цркве 15.августа 1860. године књаз Милош подиже чардак своме оцу Теодору за  душу.

Знаменитост​

Школа

Школа је подигнута 1857. године.

Знаменитост​

СПОМЕН КОМПЛЕКС МИЛОША ОБРЕНОВИЋА

После много година и жеље да се Добрињци одуже свом честитом Књазу, идеја је реализована и 1990. године вајар Мирослав Б. Протић је израдио споменик који је подигнут у близини цркве и саставни је део споменичке целине Горња Добриња, која представља просторно културно-историјску целину од изузетног значаја Републике Србије.

Знаменитост​

Чесма

Током 1937. године становници својим средствима подижу споменик- чесму у спомен палим ратницима балканских и Првог светског рата 1912- 1918. године. После Другог светског рата , на предњој страни споменика  -чесме урезана је 1941- 1945. година, у спомен палим борцима, партизанима, у Народноослободилачкој борби. На средини је постављена мала слика рата, а аутор је сликар и вајар, Горњодобрињац Миро Протић, који је касније израдио споменик књазу Милошу. 

Са задње стране урезана је година 1944- година ослобођења Горње Добриње.