Црквена слава Петровдан

Православни храм у Горњој Добрињи посвећен је Светим Апостолима Петру и Павлу који се сматрају првим проповедницима и учитељима. И ове године прослављена је крсна слава храма уз присуство великог броја верника парохије. Свечану литургију служили су протојереји Мирољуб Јовановић и Божидар Главоњић, као и старешина цркве Илија Милошевић.  

Домаћин овогодишње славе био је Василије Чарапић са својом породицом и истакао је да му је изузетна част да слави крсну славу храма у години када се навршава два века од завршетка изградње и освећења цркве Светих апостола Петра и Павла.

О Петровдану

Петровдан је помен на страдање Светих апостола Петра и Павла, које се догодило у Риму 67. године нове ере, а према неким изворима 69. године нове ере.


Петар је рођен у месту Витсаида, на обалама Галилејског језера, и био је један од 12 апостола и нераздвојни Христов пријатељ и следбеник.

Његово право име било је Симон, а име Петар (на грчком значи “камен” или на хебрејском Кифа) дао му је Христос због његове чврсте вере.


– Ти си, Петре, стена на којој ћу саградити цркву своју и врата паклена неће јој ништа моћи – каже Јеванђеље по Матеју.
Павле, који се пре крштења звао Савле, рођен је у Тарсу. Био је веома образован и имао је статус грађанина Рима. Павле није спадао у групу прве дванаесторице апостола, већ такозвану седамдесет других апостола. 


У младости је био прогонитељ хришћана, вере коју су тадашњи Јудејци сматрали за јерес.


Када је кренуо у Дамаск, на путу је севнула муња и зачуо се глас с неба: “Савле, Савле, зашто ме прогониш?”, након чега је ослепео. Савле је три дана био слеп, али му се вид вратио после крштења.

Павле је ухапшен у Риму и бачен у тамницу. Погубљен је заједно са Петром. Павлу је одрубљена глава, а Петар је распет на крст наопачке.


На иконама ова два свеца представљају се заједно – Петар држи кључеве у руци, док Павле држи мач.